home Menu close
menu MENU

Kom i gang med tegn

Hvordan kommer jeg i gang med tegn med barnet mitt?

Tegn som er hentet ut fra døves tegnspråket brukes samtidig med tale. Man viser tegn hele tiden for nøkkelordene samtidig som man snakker. Dette har stor effekt på barnets språkutvikling.

Dels er man en modell for barnet i hvordan di kan uttrykke seg før de lærer seg de talte ordene. Tegnene er nesten alltid lettere for barn å lære seg enn talte ord ettersom håndbevegelsene krever mindre presisjon enn munnbevegelsene ved tale. Den voksnes tempo blir også langsommere når man bruker tegn, som gir barna lenger tid til å prosessere det som blir sagt. De får informasjon både via syn og hørsel, og tegnet tydeliggjør også hva som er viktig i setningen som blir sagt.

Det finnes flere barnebøker med tegn, for eksempel Babblarna bøkene. Dersom du søker på internett finner du flere tips til tegnordbøker og apper med tegn til tale. Man kan også lage egne ”bøker” og ordbanker med tegn. Det kan være lurt å skrive opp ord du bruker ofte, og ikke kan tegnet for på et ark på kjøleskapet. Da kan du sette deg ned med pc`en eller telefonen og finne tegnene når du har tid.

Tegn skal ikke bare brukes når en leser bøker og historier, men også i hverdagen. Ikke vent med å bruke tegn til dere kan mange tegn, begynn med en gang! Om dere ikke kommer på tegnet dere hadde tenkt, så bruk en gest slik at dere blir vandt med å ”snakke” med hendene også. Det er mye bedre å bruke tegn, og bruke tegn feil iblant, enn å ikke bruke tegn i det hele tatt!

Trene tegn i hverdagen

Man kan dra paralleller til hvordan barn lærer seg talende ord, og det er gjennom å høre dem brukt i hverdagen! I lek, og tøys, og rutiner, og når man leser bøker…. Følg med på det barnet synes er morsomt og lag tegn for alle viktige ord som dukker opp, og vipps så skal du se at dere lærer en hel masse tegn. En app på telefonene er ikke så dumt å ha med seg i baklommen for det spiller ingen rolle hvor dyktig man er på tegn, man kan alltid lære flere. Husk at det er tillat å finne på en gest med hånden dersom man ikke husker tegnet.

Språk- og tegntrening kan man implementere i alle aktiviteter i løpet av dagen. Man kan selvfølgelig også planlegge tema, at denne uken trener vi på og snakker om dyr eller kjøretøy osv. Men det er i den vanlige hverdagen og leken dert skjer. Så legg til den vanen å sette tegn til alt dere gjør. Lytt og ta inn alt barnet ditt gjør og tolk det som om det betyr noe uansett om det ser ut som et ekte tegn eller ikke. For da får dere til masse kommunikasjon, og fra det vokser språket frem. Se eksempelet under:

Den voksne: -Skal vi leke med dukken? Barnet tar bort dukken fra den voksnes fang. Den voksne: -Nei, ikke dukken, sier du. Hva skal vi leke med da? Barnet ser mot skapet. Den voksne: -Skal vi se i skapet? Ja, skapet. Går sammen til skapet og åpner.
Den voksne: -Vi åpner skapet. Hva skal vi leke med? Barnet ser på hyllen hvor det ligger tog og biler. Den voksne har med hensikt lagt tog og biler rett ved siden av hverandre slik at det er vanskelig for barnet å bare peke.
Den voksne: – Skal vi leke med tog eller biler? Barnet: – Mmm. (Og vifter med hendene på en måte som kan være tegnet for bil.)
Den voksne: – Brmm – biler, sier du det? Den voksne tar ned bilene og sjekker om barnet virker fornøyd med det. ( og uten at vi egentlig har begynt leken, har vi allerede trent på tegnet for dukke, ikke, hva, skap, åpne, tog og biler.)

Senere kan en også lese bøker og gjøre tegn til bøkene. Les gjerne en bok til dagen (minst!)

Syng med tegn

En morsom måte å lære seg tegn på, er å synge!
Bevegelsessanger er vanlige i barnehage og det er fordi det er bra for barnets utvikling. Om man bruker riktige tegn til sangene, så forstår man det enda bedre!

Om man vil synge sanger med tegn, kan man søke på YouTube, her finner man flere eksempler.

 • Veilederutdanning i Karlstadmodellen

  • Språklige ferdigheter
  • Inkludering
  • Nettverk
   
 • Babblarna ressurspakke

  Babblarne-serien er laget for å gi bedre språkutvikling hos barn. 
  Ressurspakken inneholder: Boken Tale & språk i Babblarnas verden, eske med DIY for Fonemkort, Lydbøker, Ordfigurer, Ordlotto, Stavelsesfigurer

  Babblarne-serien er produsert i samarbeid med Iréne Johansson som er Karlstadmodellens grunnlegger / Hatten forlag.

   

  kr kr 1 395,00