home Menu close
menu MENU

Tips om å skape leseglede

Alle foreldre kan innføre lesekultur hjemme, uansett hvilken utdanningsbakgrunn du har, om du behersker norsk eller ei. Det er viktig å lese for barn, fordi i bøkene står det mange ord som vi ikke bruker i hverdagen.

Det utvider barns ordforråd, fantasi og setningsbygning. Når barn er kjent med bøker før de begynner på skolen, vil også overgangen til fagbøker bli lettere. Lesing kan være styrkende for foreldre-barn-relasjonen og gi foreldre og barn felles opplevelser og gode minner som varer livet ut. Barns leseferdigheter har stor betydning for hvordan de lykkes i alle fag på skolen.

Barn liker å sitte på fanget til mor eller far og høre foreldre lese, fortelle eller synge sammen med barnet. Babyer elsker å høre stemmen til sine foreldre.

Det er aldri for tidlig å begynne å lese. Begynn med pekebøker, hjelp barn med å sette ord på virkeligheten.

Følg teksten med fingeren og pek på figurene du snakker om.

Prøv å leve deg inn i teksten og skift stemmen for å skape mer bevegelse og opplevelse i fortellingen.

Det finnes mange ulike bøker, enkle billedbøker, bøker med lyder, bøker med bevegelige figurer og andre bøker som stimulerer mange sanser hos barnet. Bibliotekene har stort utvalg av bøker.

Små barn blir fort lei av å høre på lange tekster, og kan dermed miste lesegleden. Les enkle og små bøker. Les dem gjerne om og om igjen.

Foreldre kan også lese bøker på eget språk.

Fortell eventyr til barn. Fortell gjerne det samme eventyret om og om igjen, barnet vil da fange opp lyder, ord og utvikle språket.

Vis barn bildealbum og snakk om familie, venner og slektninger som det er bilder av. Barn liker å høre familiefortellinger, se bilder av seg selv og mennesker de er glad i.

Involver barnet i lesingen. La barnet bla om, i sitt tempo. Dersom barn ønsker å snakke om et bilde eller et dyr på bilde, la barnet snakke om det.

Hvis barn ikke liker å lese bøker, la dem få lese tegneserier, er de interessert i et bestemt fotballag – la dem få lese om laget/spillerne på laget osv… lesing er morsom når det er interessant stoff.

Når barn blir større og klarer å lese, kan du få barn til å lese for deg.

Ros barnet når det leser, sett av tid til å høre på barnet lese.

Spør barnehagen eller skolen om råd hvordan du kan støtte ditt barn i språkutvikling og leselyst.

Vær et godt eksempel, les selv.

Snakk om hva de synes var mest interessant i det de leste i en bok, i et blad, internett, avis eller en tegneserie.

Eldre søsken kan lese for yngre søsken.

Finn bøker/litteratur med tema som de unge er interessert i.

Dersom du ikke liker å lese, lån lydbøker fra biblioteket og lytt mens du blar i tekstboken.

Lær barnet bokstaver, ved å jakte på bokstaver i hjemmet og ute på plakater, veiskilt osv. F.eks H (H-melk/Hus/Hanna/bokstaven H i avisen, legg sammen pinner for å lage en H, tegn H i snøen, sanden, på arket osv…)

La barn leke med ord, late som om de leser og lage egne sanger.

Snakk med barna, reflekter over hverdagen, filmer og programmer barn ser sammen med foreldre, lær dem å stille spørsmål og være kritiske. Det er viktig kompetanse å ta med seg i skolen og livet.

Snakk positivt om lesing og skole.

Alle foreldre, uansett bakgrunn kan stimulere språket til barna og stimulere til leselyst.

 • Verdt å vite om Høytlesing

  Boken henvender seg både til foreldre og lærere. Den gir konkrete forslag til, hvordan man kan bruke høytlesing på mange ulike måte. 60 sider.

  Forfatter: Anne-Marie Körling Norsk oversettelse av Therese L. Mellemstrand  ISBN 978-82-90910-90-2

  kr kr 139,00
 • Frosken med den brede munnen

  Frosken med den brede munnen er en motorikk- og lydhistorie hvor alle er aktive medspillere i historien. Historien styrker munnmotorikk og artikulasjon, og den skaper en stor bevissthet om fonemenes dannelsessteder i munnen. Den styrker også den taktile og kinnestetiske sans. 

  kr kr 195,00